Informacije o klubu

OIB: 94556431056
Parobrodarska 1, 32000 Vukovar
hvkv1912@gmail.com


Kontakt osoba:
Luka Kolar (predsjednik)
Mob: 099 828 0607

Zvonimir Tvorek (tajnik)
Mob: 098 958 3156

 

 

Hrvatski veslački klub Vukovar

Hrvatski veslački klub „Vukovar“ osnovan je sada već davne 1912. godine. U svojoj bogatoj povijesti, prošao je kroz mnoge nedaće kao što su poplave, požari, ratovi…, kao i mnoge lijepe trenutke. No zasigurno možemo reći da je najveća tragedija bila ona 1991. godine, kada je Veslački dom potpuno uništen i opljačkan u agresiji na Republiku Hrvatsku i Vukovar.

Sve ovo članove HVK Vukovar nije omelo da nastave djelovati u progonstvu, a po povratku u Vukovar učinjeni su mnogi napori da se zgrada kluba obnovi i privede svojoj funkciji. S ovim se uspjelo u prosincu 2003. godine, kada je Veslački dom obnovljen i osposobljena zimska veslaonica koja zamjenjuje izlaske na Dunav u veslačkim čamcima u zimskim mjesecima. Tada se prišlo pokretanju „Škole veslanja“, nabavljaju se novi veslački čamci i oprema, te se organiziraju veslačka natjecanja na Dunavu u Vukovaru.

HVK Vukovar organizira i dvije veslačke regate:

Veslačku regatu sv. Filipa i Jakova, povodom Dana Vukovara, u svibnju svake godine od 2004., a to je ujedno i regata kontinentalnog kupa „Miljenko Finderle“ koja se boduje za navedeni kup.  Na njoj sudjeluju posade od Istre, Kvarnera, Dalmacije, Like, Korduna, Zagreba, Osijeka i domaćina Vukovara. Sudjeluju posade u svim dobnim kategorijama od kadeta preko juniora, seniora i veterana, a ponekad i studenata. Uvijek se okupi 300-400 natjecatelja iz gotovo polovine Hrvatske. Uz ovo dođe još velik broj gostiju.

Drugo važno natjecanje je Međunarodni veslački maraton Vukovar- Ilok, koji se održava u ranu jesen krajem rujna ili početkom listopada, a natječe se u isključivo disciplini osmeraca, veslajući na pruzi od 36 kilometara. Do sada su sudjelovale posade iz Njemačke, Francuske, Italije, Slovenije, Mađarske, Ukrajine i svakako iz Hrvatske. Sudjeluju juniori, seniori, veterani, ekipe gradova gdje postoje veslački klubovi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Od 2004., kada je Klub ponovno počeo raditi u vlastitom prostoru postignuto je mnogo značajnih uspjeha. Nije bilo od tada pa sve do danas, da se vukovarski veslači vraćaju s Hrvatskog veslačkog prvenstva bez medalje. Bilo je državnih prvaka i članova Hrvatske veslačke izborne vrste za juniore koji su sudjelovali na Europskim i Svjetskim juniorskim prvenstvima, a danas čak i u seniorskoj konkurenciji. Napomenut ćemo samo najznačajnije.

Ivana Krkljuš je 2011. bila sudionica Europskog i svjetskog prvenstva sa značajnim uspjehom. 2012. peti put za redom bila Državna prvakinja u samcu, a iste godine je u kombiniranoj posadi dvojca na pariće četvrta u Europi i sedma na svijetu. 2013. je već u sastavu reprezentacije Hrvatske.

Mato Brandt i Luka Kolar su također 2012. bili članovi Hrvatske veslačke izborne vrste, te su na Europskom prvenstvu za juniore, veslali u kombiniranoj posadi četverca s kormilarom i osvojili četvrto mjesto. Ista posada je na Svjetskom juniorskom prvenstvu osvojila osmo mjesto.

Mato Brandt je 2013. prvak Hrvatske u samcu za juniore. Iste godine nastupio je  na Svjetskom prvenstvu i osvojio deveto mjesto u osmercu Hrvatske veslačke izborne vrste.

  1. nastupa za Hrvatsku reprezentaciju na više međunarodnih regata. Iste godine i Harald Brandt nastupa za Hrvatsku reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu za juniore u četvercu na pariće osvaja 8. mjesto.

Mato Brandt, Harald Brandt, Marko Kunac i Luka Kolar, 2015. osvajaju 3. mjesto na Hrvatskom državnom prvenstvu za seniore u četvercu na pariće, a Mato iste godine nastupa na Svjetskom prvenstvu za Hrvatsku reprezentaciju u osmercu i osvaja 8. mjesto.

Ove 2016. godine, također je nastupio za Hrvatsku reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu za seniore u četvercu bez kormilara i osvojio 11. mjesto.

Na Hrvatskom veslačkom prvenstvu Mato Brandt osvaja drugo mjesto u samcu kao Senior B u disciplini Seniora A i to iza zlatnog olimpijca iz Rija 2016. Martina Sinkovića, a ispred Davida Šajna člana čuvenog hrvatskog četverca na pariće koji je bio srebrni na Olimpijskim igrama u Londonu 2012.  Sve novopridošle kandidate i kandidatkinje koje prolaze kroz Školu veslanja i preko Kadeta, Juniora i sve do Seniora, čeka lijepa sportska karijera i otvara im se put do vrhunskih sportskih rezultata kroz buduće državne prvake i hrvatske reprezentativce.

 

Termini održavanja treninga:
KADETI “A” I “B”  (ŠKOLA VESLANJA):
               Trener: Krešimir Džalto
               Vrijeme održavanja treninga:

Ponedjeljak, srijeda i petak. – od 08:00-10:00 i  16:30-18:00
Subota – od 09:00-11:30

               JUNIORI “A” I “B” , SENIORI:
               Trener: Krešimir Džalto
               Vrijeme održavanja treninga:

Utorak, srijeda, četvrtak i petak od 08:00-10:00 i 18:00-20:30
Subota – od 09:00-11:30
Nedjelja – od 09:00-11:00